Over Anne Marijn

© Franz Mueller Schmidt

Anne Marijn Voorhorst (1992) is dichter, schrijver van proza en kunstkritiek, onderzoeker, en redacteur bij literair tijdschrift DIG. Daarnaast maakt ze tekeningen en is ze deel van een dj-duo. In 2014 rondde ze de bacheloropleiding Beeld en Taal af (Gerrit Rietveld Academie) en in 2020 de master English Literature in a Visual Culture (cum laude, Vrije Universiteit).

In haar poëzie roept ze alledaagse, bovennatuurlijke en artificiële ruimtes en sferen op. Ze onderzoekt thema’s als lichamelijkheid, arbeid, ziekte en gender in relatie tot kapitalistische architectuur en laat zich inspireren door graffiti, gothic horror, volksverhalen en sci-fi cinema.

Momenteel schrijft ze aan haar debuutbundel over winkelcentra en warenhuizen.

Ze werkt geregeld samen met beeldend kunstenaars, zoals met Minne Kersten, Dan Walwin en Charlott Weise.

In 2021 nam ze deel aan de schrijfresidentie van deBuren & Stichting Biermans-Lapôtre in Parijs. In 2023 ontving ze een beurs via de Impulsregeling voor startende literaire makers van het Nederlands Letterenfonds.

Haar poëzie verscheen in nYKluger Hans,  Deus Ex Machina, in diverse kunstenaarspublicaties, en online op Samplekanon en DIG (De Internet Gids). Recensies, interviews en artikelen over beeldende kunst werden gepubliceerd door Metropolis M en Tubelight.

Ze droeg haar gedichten en verhalen voor in o.a. Perdu, Atelier Néerlandais (Parijs), het Torpedo Theater, het Rijksmuseum, Drawing Centre Diepenheim, De Markten (Brussel) en Viernulvier (Gent).

Anne Marijn woont en werkt in Amsterdam en is vaak te vinden in Brussel en Parijs.