Over Anne Marijn

© Franz Mueller Schmidt

Anne Marijn Voorhorst (1992) is dichter, schrijver van proza en kunstkritiek, en onderzoeker. Daarnaast maakt ze tekeningen en is ze dj. Sinds eind 2022 is ze redactielid bij online literair tijdschrift DIG.

In 2014 rondde ze de bacheloropleiding Beeld en Taal af (Gerrit Rietveld Academie) en in 2020 de master English Literature in a Visual Culture (cum laude, Vrije Universiteit). Momenteel volgt ze de workshop Literair Podcasten via het Letterenfonds. Ze schrijft in het Nederlands en Engels.

In haar poëzie onderzoekt ze thema’s als intimiteit, verlangen, (mis)communicatie, veiligheid en lichamelijkheid. In haar werk geeft ze woorden aan de ruimte die een lichaam kan en mag innemen. Ze laat zich onder andere inspireren door gothic horror, volksverhalen, tegenculturen, middeleeuwse schilderkunst, en sci-fi cinema.

Momenteel schrijft ze aan haar debuutbundel over winkelcentra, warenhuizen en grotten. Via (de lichamelijke beleving van) deze respectievelijk hypercommerciële ruimtes en oeroude natuurlijke schuilplaatsen worden thema’s als veiligheid, groei en de (on)mogelijkheid van gemeenschapszin ontleed.

Ze werkt geregeld samen met beeldend kunstenaars, zoals met Minne Kersten, Dan Walwin en Charlott Weise.

In 2021 nam ze deel aan de schrijfresidentie van deBuren & Stichting Biermans-Lapôtre in Parijs. In 2023 ontving ze een beurs via de Impulsregeling voor startende literaire makers van het Nederlands Letterenfonds.

Haar poëzie verscheen in nYKluger Hans,  Deus Ex Machina, in diverse kunstenaarspublicaties, en online op Samplekanon en DIG (De Internet Gids). Recensies, interviews en artikelen over beeldende kunst werden gepubliceerd door Metropolis M en Tubelight.

Ze droeg haar gedichten en verhalen voor in o.a. Perdu, Atelier Néerlandais (Parijs), het Torpedo Theater, het Rijksmuseum, Drawing Centre Diepenheim, De Markten (Brussel) en Viernulvier (Gent).

Anne Marijn woont en werkt in Amsterdam en is vaak te vinden in Brussel en Parijs.